Autor: Tööstusuudised.ee • 17. mai 2019

Tallinki laevaõlut hakkab pruulima Rootsi väiketootja

Tallinki uus ametlik laevaõlle pruulija on Rootsi tootja Nils Oscari pruulikoda. Ettevõte toob 30. sünnipäeva puhul valikusse ka Purtse pruulikojas valminud eripruuli.

Tallink vahetab sel kuul välja senised õlled ja veinid ning toob 30. sünnipäeva puhul valikusse Purtse pruulikojas valminud eripruuli.

Ametlikud laevaõlled valiti välja pimedegustatsiooni käigus. Võistlustulle saadeti ühtekokku 40 õlut 14 pruulikojast Eestist, Rootsist, Soomest ja Inglismaalt. Uueks laevaporteriks valiti Tartu Pühaste pruulikoja „Lighthouse“ porter (5,8%), mis võrreldes tavapäraste kaheksaprotsendiliste porteritega on märksa lahjem, ent seevastu äärmiselt siidise tekstuuri ja intensiivse maitsebuketiga, millele annab sügavust kakao, kohv ja vanilje.

Pühaste pruulikoja juhataja Üllar Kaljurandi sõnul ongi porterid veidi madalama alkoholisisaldusega kui on tänapäeval normiks saanud. „Esialgu olid porterid alla kaheprotsendilise alkoholisisaldusega ning tavaline porter on keskmiselt viie-kuueprotsendiline, mistõttu pole veidi kergema porteri puhul midagi uut,“ sõnas Kaljurand. „Õlle ja söögi kokku sobitamisel soovitan järgida lihtsat toidu- ja joogivärvi reeglit: mida tumedam on jook, seda tumedamat värvi võiks olla ka toit. Tallinki uue laevaporteri kõrvale sobituvad hästi mahlased lihatoidud, aga ka täidlased šokolaadised desserdid.“

Esmakordselt osutus ametlikuks laevaõlleks orgaaniline õlu. Rootsis Nils Oscar pruulikojas valminud orgaaniline laager tüüpi „Kapten Balder“ linnaseõlu (5,1%) on valmistatud samanimelisest Balder linnasest, mis kasvab pruulikojast kõigest 60 kilomeetri kaugusel ning mis on tuntud ka kui üks maitserikkamaid Rootsis kasvavaid linnase sorte. Kergelt tsitruselise alatooniga orgaaniline linnaseõlu mekib hästi nii grillitud liha kui mereandidega.

Kolmekümnenda sünnipäeva puhul toob Tallink valikusse ka eripruuli, mis Põhjamaade ja Inglismaa õllepruulikodade vahel korraldatud konkursi tulemusel villitakse valmis Purtse pruulikojas Ida-Virumaal. Juubelipruulist leiab „Läänemere rapsoodia“ nime kandva humalase ning heleda IPA (4,7%), kerge mõruduse ja värske ale tüüpi õlu „Laine murdja“ (5,5%) ning mandariini mekiga punase laagriõlu „Metsik meri“ (6,5%). Õllepudeleid kaunistavad lõbusad karakterid, kes jutustavad lugusid Läänemerest, Tallinki laevadest ning ajaloost, mis on neid kahte viimase kolme dekaadi vältel ühte põiminud.

Lisaks õlledele said uuendust ka laevaveinid. Tallinki ametlikuks valgeks veiniks valiti värske ja aromaatne Montgravet Sauvignon Blanc Prantsusmaalt, mis sobib loomulikult hästi kalatoitude, mereandide ning värske sidruni ja oliiviõliga maitsestatud salatitega. Ametlikuks punaseks sai intensiivse puuviljase mekiga Hispaania Allegranza Tempranillo-Shiraz, suurepärane jook grillitud liha, kana ja köögiviljade, tugevate juustude ning marjade kõrvale.

Roosa veini populaarsusega kaasas käies, mille müügitulu mullu ületas Prantsusmaal valge veini oma, valiti esmakordselt välja ka laeva ametlik roosa vein, milleks osutus mõnus ja kerge Prantsusmaa heleroosa Henri Gaillard Rose, sobides hästi suviste snäkkide ja marjadega ning koorese pastaga.

Laeva uus ametlik vahuvein on Aurea Blanc de Blancs, suurepärane aperitiiv ja seltskonnajook, valmistatud neljast erinevast viinamarjasordist, mis annab joogile rikkaliku maitse ja intensiivsuse. Maitsevõrdluseks on hea näide prosecco, mida üldjuhul valmistatakse ühest viinamarjasordist.

Laeva ametlikuks šampanjaks on elegantne, kerge ja puuviljane Ayala Brut Majeur Extra Age, mille puhul, nagu nimigi viitab, on tegu tavalisest küpsema šampanjaga – tavapärase 15 kuu asemel on see settel laagerdunud kokku neli aastat ning just pikemast ajaperioodist tuleneb ka joogi intensiivne röstine aroom ja maitse sügavus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077